Mediteren leren

Jezelf en de wereld herkennen als openheid

  • Auteur: D. Tiemersma
  • ISBN: 9789080573963
  • Verschenen: 11-10-2002
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd: Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Advaita
  • Aantal pagina's: 73
€ 12,50

Omschrijving

Dit boek geeft een handleiding bij het leren mediteren voor beginners en voor gevorderden die nog eens bij het begin willen beginnen. Het uitgangspunt is de spontane meditatie, die iedereen af en toe heeft. Deze kan zich ontplooien door een verdere bewustwording. De ?standaardmeditatie?, met aandacht voor de adembeweging in de onderbuik, wordt verder gebruikt om de processen in de geest en verschijningsvormen van de geest beter te leren kennen.
Eerst komt de beginsituatie aan de orde met de al bestaande eigen kennis van meditatie en haar doel, dan volgen de belangrijkste principes van meditatie: in jezelf naar binnen gaan en je intern opstellen, je geest stil laten worden, je eigen situatie en je ware aard steeds duidelijker gaan zien, je werkelijkheid laten transformeren, jezelf overgeven. Een apart deel wordt gevormd door de voorbereidingen op de meditatie. Ten slotte wordt aandacht besteed aan de ontspannen concentratie van de aandacht, aan de verdere ontplooiing van de meditatie en aan het integreren van de meditatie in het dagelijkse leven.
De benadering blijft praktisch. Steeds worden oefeningen gegeven, maar deze zijn gericht op een beter inzicht in de eigen geest. In de verheldering en verruiming van de eigen bewuste zijnssfeer komt er een moment waarop de herkenning doorbreekt van de diepte van jezelf en van de wereld als een Openheid die voorafgaat aan alle vormen.


Tijdschrift voor Yoga 2002 nr. 2, p. 67
Recensie door dr. Kees Boukema

Zoals de titel van dit boek al aangeeft, gaat het hier om een handleiding bestemd voor ieder die wil leren mediteren. Wie het boek heeft door¬gewerkt - dat wil zeggen, de instructies heeft gelezen en de oefeningen heeft gedaan - die zal merken dat het mediteren zelf ook een vorm van leren is. Je leert met name de processen van je eigen geest kennen; de onstuimigheid, de stug¬heid en de helderheid die er kan zijn. Je leert ook met welke meditatiemethode het inzicht in die mentale processen het meest is gediend.
De methoden die in dit boek uiteengezet worden zijn betrekkelijk eenvoudig, de terminologie is nergens duister en de oefeningen die er in beschreven worden blijken effectief.
Pranayama
Pranayama

Dit boek is een praktische handleiding bij het beoefenen van pranayama. Alle onderdelen van de traditionele... € 29,50